maldives regions

Regije i gradovi na Maldivima

Ova jedinstveno lepa zemlja, sa ravnim koralnim ostrvima u Indijskom okeanu je san destinacija za ronioce, nautičare i one koji vole da uživaju u suncu.

Maldivi se sastoje od 26 glavnih atola, ukupno 1.190 ostrva, od kojih 200 su potpuno nenaseljena. Većina odmarališta se nalazi na Male (Kaafu) Atoll-u, neki na Vaanu, Baa, Lhaviiani i Alifu (Ari) Atoll-u.

Odmarališta nude idealne uslove za ronioce; U mnogome možete iznajmiti opremu za ronjenje, igrati odbojku, ploviti na jedrilicama i ribolovu. Većina ima terene za tenis i badminton i druge sportske objekte.

Glavni grad Maldiva, Male, nalazi se na istoimenom ostrvu. Aerodrom se nalazi u blizini glavnog grada na južnom delu severnog Male Atola. Iako postoje mogućnosti smeštaja, samo nekoliko posetilaca ostaje u glavnom gradu. Čak i poslovni ljudi obično žive na jednoj od obližnjih ostrva.

Većina ostrva ima barem jednom nedeljno brod za Male. U glavnom gradu postoji nekoliko prodavnica koje prodaju lokalne rukotvorine. Lokalne atrakcije obuhvataju Nacionalni muzej i Grand Dome sa zlatnom kupolom.

Baroš, dugačak oko 450 metara i širok 180 metara, udaljen jedan sat brodom od aerodroma. Jedna strana ostrva je puna korala, smeštenih između 3-6 metara od plaže u plitkoj vodi i idealno je mesto za ronjenje i snorkeling. Na plaži na drugoj strani ostrva možete plivati i skijati na vodi.

Istočno od Baroša leži ostrvski deo Bandosa sa jednim od većih odmarališta. Smeštaj se sastoji od dobro opremljenih bungalova na plaži. Škola ronjenja je veoma preporučljiva. Popularna ronilačka ruta vodi do Shark Pointa, gde instruktor hrani ajkule iz ruke.

Ostrvo Vaadhoo na severnom delu južnog Male Atola je udaljeno oko 45 minuta brodom od aerodroma i takođe ima potpuno opremljenu školu ronjenja.

Hudhuveli, na istočnoj strani severnog Male Atola, je moderan kompleks sa simpatičnim bungalovima i slatkovodnim tuševima.

Ihuru je šarmantno malo ostrvo sa jednostavnim bungalovima sa ukupno 45 ležaja.

Kurumba: Ostrvo od samo 800 kvadratnih metara nalazi se 20 minuta brodom od aerodroma Hulule i 30 minuta od Male. Pogodnosti uključuju prostorije za sastanke, restorane, bazene, teretanu.

Nakatchafushi ima najveću lagunu na Maldivima i jedno je od najlepših ostrva. Nalazi se na zapadnoj strani Male Atola. Od aerodroma je udaljeno 24km i može se doći brodom za oko 90 minuta. Laguna je idealna za sve vodene sportove; Na dugačkoj peščanoj plaži na zapadnoj strani ostrva možete uživati u sunčanju.

Furana je ostrvo u blizini aerodroma (20 min vožnje). Duboka laguna je posebno popularna kod vlasnika jahti. The Full Moon Beach Resort ima teretanu i poslovni centar.

Makunudhoo se nalazi 2 sata od aerodroma i jedno je od najskupljih turističkih ostrva. Ostrvo verovatno nudi najbolje plaže sa mogućnošću iznajmljivanja jedrilica. Makunudhoo je sa svih strana zaštićen lagunom.

Kanifinohlu (Kani) nalazi se na istočnom delu Atola. More ovde nudi neke od najboljih koralnih grebena na Maldivima; čak i po lošem vremenu, ronioci su zaštićeni spoljnim grebenom. Kompleks je izgrađen u orijentalnom i lokalnom stilu. Neki od bungalova su klimatizovani. Ostrvo ima postrojenje za destilaciju morske vode za proizvodnju slatkovodne vode.

Farukolufushi i Thulhagiri su nedavno obnovljeni. Farukolufushi je u blizini aerodroma. Oba ostrva nude odlične vodene sportove. Thulhagiri ima bazen i daska za surfovanje je dostupna za svaku dvokrevetnu sobu. Ostala ostrva u ovom atolu su Boduhiti i susedni ostrvo Kudahithi. Kudahithi, jedno od najskupljih turističkih ostrva na Maldivima, nudi samo šest bungalova – idealno za privatne male grupe. Nalazi se blizu aerodroma, Lhonifushi ima prekrasnu lagunu i razne vodene sportove.

Južno od aerodroma, kao što je Male (Kaafu) – Atoll ima više turističkih ostrva. Posebno su važni Biiaadhoo i Villivaru udaljeni oko 30 km od aerodroma.

Na obližnjem ostrvu Cocoa ima osam dvospratnih koliba sa slamnatim krovovima. Privatne grupe mogu iznajmiti celo ostrvo.

Severno od Kakaoa su „blizanci“ Veligandhu Huraa i Digufinolhu, koji su međusobno povezani. Digufinolhu je najživahniji od dva ostrva. Veligandhu Huraa nudi individualne bungalove i vrlo privatnu atmosferu.

Južno od ostrva Kakao leži Kandooma. Vile su okružene cvetnim grmovima. Mogu se organizovati posete obližnjem ribarskom selu.

Bodufinolhu (Fun Island) nalazi se na istočnom grebenu južnog Male Atola. Ostrvo ima ogromnu lagunu i povezuje se sa dva nenaseljena manja ostrva, do kojih se može stići pešice. Svi bungalovi nalaze se na plaži, imaju kupatilo, klima uređaj, međunarodnu telefonske liniju i hladnu i toplu vodu iz postrojenja za desalinizaciju.

Većina ostrva se nalazi u Kaafu Atolu i Atifu (Ari). Među ostrvima u Atolu Ari, zapadno od Malea, nalazi se Kuramathi, veće ostrvo sa vrhunskim letovalištem i vrhunskim ronjenjem, surfovanjem, skijanjem na vodi i noćnim ribolovom.

Nika je malo, tiho otmeno ostrvo sa 26 soba i prvoklasnim restoranom. Ostala enaseljena ostrva ove grupe su Halaveli, Bathala, Ellaidoo, Gangeli, Madoogali i Maaiaafushi.

Odmaralište na malom ostrvu Angaga, takođe u Ari Atolu, izgrađeno je u tradicionalnom stilu Maldiva.

Na jugu leži Vaavu Atoll koje pruža jedno od najboljih ronjenja na Maldivima. Tradicionalno ostrvo Alimatha nudi 70 bungalova. Fesdu je u sredini atola. Smeštaj se sastoji od 50 kuća koje su locirane direktno na plaži.

Na severu Lhaviiani Atola je Kuredu Resort od 250 soba koje su posebno dizajnirane za ronioce.

Atol Baa se nalazi oko 130 km severozapadno od glavnog grada. Ovde se i dalje praktikuju tradicionalni zanati. U ovom atolu nalazi se ostrvo Kunfunadu.

Turizam se generalno fokusira na severne atolove; samo Seenu, najjužniji atol arhipelaga (južno od ekvatora) poznat je po bivšoj britanskoj vazduhoplovnoj bazi u Ganu. Smeštaj se može naći u Gan Holiday Village. Air Maldives redovno leti između Male i Gana.

Leave a Comment

Your email address will not be published. All fields are required.