economy of maldives

Ekonomija Maldiva

Važni ekonomski sektori
Većina stanovništva živi od turizma. Brojne investicije su napravljene poslednjih godina na mnogim od 70 ostrva (postrojenja za destilaciju morske vode, renovirani smeštaj, generatori i klima uređaji). Turistički sektor čini više od trećine bruto domaćeg proizvoda (BDP) i čini više od 60% devizne zarade (od 2008. godine).
Ribolov (posebno tuna) je druga po veličini industrija.
Poljoprivreda i prerađivačka industrija igraju podređenu ulogu. Skoro sva hrana mora biti uvezena. Poluproizvodi i naftni proizvodi se uglavnom uvoze. Izvozi se riba, proizvodi od ribe i odeća.

Ekonomska situacija
Sve indikacije su da će sektor turizma, koji trenutno čini jednu trećinu bruto nacionalnog proizvoda, nastaviti da uspeva u budućnosti. Međutim, rast je usporen, zbog štete koju je izazvao cunami krajem 2004. godine. Tako je 2005. godine zatvoren rast BDP-a od oko -5,5%. Od tada se turizam oporavio i broj posetilaca je na nivou prie katastrofe. Ekonomski rast je takođe doživeo snažan porast (2006: 18%, 2007: 7,2%, 2008: 5,7%).

Trgovinski partneri
Glavni trgovinski partneri za izvoz u 2008. bili su Tajland, Velika Britanija, Francuska, Italija, Alžir i Šri Lanka. U oblasti uvoza, najvažniji trgovinski partneri bili su Singapur, UAE, Indija, Malezija, Tajland i Šri Lanka.

Ostrva moraju uvoziti gotovo sve i zato su od interesa za poslovne ljude.

Radno vreme: ned-čet 07.30-14.30.

Leave a Comment

Your email address will not be published. All fields are required.